Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie bardziej dietetyczna wersja tłustoczwartkowych smakołyków. Pączki z frytkownicy beztłuszczowej robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni! Smakują naprawdę jak pączki, ale bez tłustego posmaku.
Frytkownica beztłuszczowa
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2054
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9650
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3323
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6756
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2054
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9650
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3323
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6756
Składniki
Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Jeśli korzystacie z drożdży suchych, wrzucamy je bezpośrednio do mąki. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu, ciasto układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wałkujemy na około 2cm. Wycinamy koła szklanką o średnicy ok 6cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
Masło klarowane rozpuszczamy. Koszyk frytkownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pączki smarujemy z obu stron masłem za pomocą pędzelka. Pączki wkładamy do frytkownicy po 2-3 sztuki tak, aby się nie stykały. Smażymy w 180 stopniach 7 minut, po 4 minutach obracamy. Ostudzone pączki nadziewamy ulubionym dżemem lub kremem i posypujemy cukrem pudrem.