Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, mięciutkie ciasto czekoladowe a'la murzynek na oleju, oblane czekoladą.
Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54013
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 416
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5156
Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54013
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 416
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5156
Składniki
Mała uwaga na początek. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam kilka minut do uzyskania jasnego kremu. Następnie dolałam olej i zmiksowałam do połączenia składników. Do oddzielnej miski przesiałam mąkę pszenną tortową, kakao i sodę oczyszczoną. Wymieszałam i przesypałam do ubitych jajek. Dolałam szklankę mleka i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do ciasta dodałam dżem i jeszcze raz wymieszałam. Kwadratową formę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Wstawiłam je do piekarnika i piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej pod koniec czasu pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto wyjęłam i wystudziłam na kratce. Gdy ciasto było chłodne, umieściłam w rondelku wszystkie składniki polewy i podgrzewałam je ciągle mieszając aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Gotową polewą polałam ciasto i posypałam je wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiłam do lodówki żeby się schłodziło a polewa zastygła.