Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne połączenie delikatnego puszystego biszkoptu kakaowego z kwaskowymi piankami :-)
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 134
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 134
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Czerwone galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody i studzimy. Gdy galaretki zaczną tężeć mieszamy je z 60 dag serka waniliowego. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance wrzącej wody i gdy zacznie tężeć mieszamy z 30 dag serka. Ciasto dzielimy na 2 części. Spód ciasta przekładamy z powrotem do blachy i nasączamy naparem z herbaty lub wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Rozsmarowujemy na nim tężejącą masę z galaretek czerwonych i przykrywamy drugim, też nasączonym biszkoptem na który nakładamy tężejącą masę z galaretki cytrynowej. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby masy stężały. Można udekorować dowolnie (u mnie wczesniej upieczone bezy - przepis na moim profilu), polać polewą. Bez dodatkowej dekoracji też wygląda ładnie. Smacznego :-) P.S. Przepis pochodzi z blogu Moje Kulinarne Inspiracje