Banalnie prosty przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny, następnie wymieszać składniki i upiec w piekarniku. Po upieczeniu otrzymamy idealnie puszyste, miękkie ciasto drożdżowe z owocami. Sprawdzi się jako deser do kawy lub herbaty. Można zabrać je również na piknik lub do pracy na drugie śniadanie.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z truskawkami
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 szkl. oleju
- 2/4 szkl. mleka
- 100 g drożdży
- szczypta soli
- 700 g truskawek
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 szkl. oleju
- 2/4 szkl. mleka
- 100 g drożdży
- szczypta soli
- 700 g truskawek

Potrzebne przybory kuchenne
blaszka 26x30 cm
Etapy przygotowania
Mleko podgrzewamy przez chwilę w garnku lub w mikrofali, tak aby nabrało letniej temperatury.
Jajka wbijamy do miski i rozbijamy przy użyciu widelca.
Do dużej miski wrzucamy kolejno: - rozkruszone drożdże, - cukier, - roztrzepane jajka, - olej, - lekko ciepłe mleko, - przesianą mąkę, - szczyptę soli. Pamiętamy o zachowaniu tej kolejności!
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na trzy godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie odkrywamy ściereczkę, mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Prostokątną blachę o wymiarach 26x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto drożdżowe przelewamy do formy. Na górze układamy umyte truskawki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 34-40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 322
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 322



Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 szkl. oleju
- 2/4 szkl. mleka
- 100 g drożdży
- szczypta soli
- 700 g truskawek
Mleko podgrzewamy przez chwilę w garnku lub w mikrofali, tak aby nabrało letniej temperatury.
Jajka wbijamy do miski i rozbijamy przy użyciu widelca.
Do dużej miski wrzucamy kolejno: - rozkruszone drożdże, - cukier, - roztrzepane jajka, - olej, - lekko ciepłe mleko, - przesianą mąkę, - szczyptę soli. Pamiętamy o zachowaniu tej kolejności!
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na trzy godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie odkrywamy ściereczkę, mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Prostokątną blachę o wymiarach 26x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto drożdżowe przelewamy do formy. Na górze układamy umyte truskawki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 34-40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Pyszności :)
Pyszne ciasto 🍰