Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie prosty przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny, następnie wymieszać składniki i upiec w piekarniku. Po upieczeniu otrzymamy idealnie puszyste, miękkie ciasto drożdżowe z owocami. Sprawdzi się jako deser do kawy lub herbaty. Można zabrać je również na piknik lub do pracy na drugie śniadanie.
blaszka 26x30 cm
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10037
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9078
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6427
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10037
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9078
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6427
Składniki
Mleko podgrzewamy przez chwilę w garnku lub w mikrofali, tak aby nabrało letniej temperatury.
Jajka wbijamy do miski i rozbijamy przy użyciu widelca.
Do dużej miski wrzucamy kolejno: - rozkruszone drożdże, - cukier, - roztrzepane jajka, - olej, - lekko ciepłe mleko, - przesianą mąkę, - szczyptę soli. Pamiętamy o zachowaniu tej kolejności!
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na trzy godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie odkrywamy ściereczkę, mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Prostokątną blachę o wymiarach 26x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto drożdżowe przelewamy do formy. Na górze układamy umyte truskawki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 34-40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.