Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie prosty przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny, następnie wymieszać składniki i upiec w piekarniku. Po upieczeniu otrzymamy idealnie puszyste, miękkie ciasto drożdżowe z owocami. Sprawdzi się jako deser do kawy lub herbaty. Można zabrać je również na piknik lub do pracy na drugie śniadanie.
blaszka 26x30 cm
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6733
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 955
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6733
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 955
Składniki
Mleko podgrzewamy przez chwilę w garnku lub w mikrofali, tak aby nabrało letniej temperatury.
Jajka wbijamy do miski i rozbijamy przy użyciu widelca.
Do dużej miski wrzucamy kolejno: - rozkruszone drożdże, - cukier, - roztrzepane jajka, - olej, - lekko ciepłe mleko, - przesianą mąkę, - szczyptę soli. Pamiętamy o zachowaniu tej kolejności!
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na trzy godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie odkrywamy ściereczkę, mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Prostokątną blachę o wymiarach 26x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto drożdżowe przelewamy do formy. Na górze układamy umyte truskawki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 34-40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.