Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo szukałam przepisu na ciasto drożdżowe próbowałam wiele przepisów ten sprawdza się we wszystkich wersjach jako podstawa strucli i zwykły drożdżak z owocami najbardziej zaskakuje mnie to ,że długo utrzymuje świeżość .
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112930
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 257
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 544
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 478
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 850
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112930
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 257
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 544
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 478
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 850
Składniki
Stopić i schłodzić masło.Wsypać mąkę do miski,dosypać cukier i sól , zamieszać.Rozbełtać jajko i wraz z masłem wlać na brzeg mąki w misce. Podgrzać mleko do letniej temperatury, rozrobić w nim drożdże .Dodać do mąki i całość wyrobić szybko mikserem .W końcowej fazie wyrabia ciasto powinno być jednorodne i lepkie.
Ciasto nakryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce , żeby wyrosło . Na strucle przygotowanie ciasta:
Cienko posypać blat kuchenny mąką wyrabiać energicznie ciasto przez około 5 minut , gniotąc i uderzając o blat , aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić .Rozwałkować na prostokąt posmarować nadzieniem zwinąć ciasno. odstawić lekko do wyrośnięcia na 10 minut.
Piekarnik 200 C piec około 35 minut .
Natomiast jako placek ja wole gruby :) więc robię z dwóch porcji i zaraz po wyrobieniu nakładam do wysmarowanej dużej blaszki posypuje ulubionymi owocami dostępnymi oraz kruszonką .Jestem zmechanizowana więc wszystkie składniki daję do maszynki do pieczenia chleba najpierw płynne potem sypkie i wyrabiam przez 17 minut :)
Podałam dokładna instrukcje wykonania bo tak jak Ja na początku ciasto drożdżowe było dla mnie czarną magią :)