Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ewa Wachowicz uwielbia przygotowywać drożdżówki. Za każdym razem pokazuje jednak zupełnie nowe wydanie tego deseru. Tym razem postawiła na rolady drożdżowe z domowym dżemem z czarnej porzeczki. Do środka wrzuciła posiekane migdały, a górę strucli udekorowała słodką, cynamonową kruszonką. Taki deser najlepiej komponuje się ze szklanką zimnego mleka! Przepis pochodzi z 472. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 133
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 87
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 36
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 133
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 87
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 36
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić. Wlać ½ szklanki ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut.
Do reszty mleka dodać masło. Do mąki z zaczynem wybić jajko, wlać mleko z masłem. Uperfumować cukrem waniliowym. Wyrobić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski i od dłoni przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Zrobić kruszonkę. Do mąki dodać cukier i cynamon. Dorzucić miękkie masło i wyrobić rękoma. Wstawić do lodówki.
Migdały posiekać. Deskę posypać mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – powstaną 2 drożdżówki. Rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować konfiturą (brzegi zostawić czyste i posmarować roztrzepanym jajkiem). Posypać migdałami. Zwinąć jak roladę, końcówki skleić. Przełożyć do keksówki. Posmarować jajkiem. Posypać kruszonką. Dokładnie tak samo zrobić drugie ciasto.
Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 170 st. C i piec przez 40-45 minut. Wystudzić i podawać z zimnym mlekiem.