Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Ciasto jest puszyste i wymaga minimalnego nakładu pracy, a przepis dostałem od swojej Teściowej. Do przygotowania ciasta użyłem brzoskwiń, ale świetnie sprawdzą się również truskawki, maliny czy śliwki. Całość udekorowana jest przyjemnie chrupiącą kruszonką i lukrem przygotowanym na bazie soku z limonki. Wszystko to tworzy wspaniałą kompozycję smaków. Zapraszam!
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5095
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34444
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2101
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113781
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5095
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34444
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2101
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113781
Składniki
Masło rozpuść w mleku. Podgrzewaj tylko tak długo, aż tłuszcz się rozpuści. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
Dodaj cukier do jajek i mieszaj tak długo, aż cukier się rozpuści.
Przesiej mąkę. Dodaj do niej drożdże i jajka połączone z cukrem. Zacznij wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Stopniowo dodawaj mleko połączone z masłem, za każdym razem mieszaj ciasto do momentu kiedy wchłonie cały płyn.
Dodaj startą skórkę cytryny i wyrabiaj mikserem przez około 5 minut. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny, do momentu kiedy ciasto potroi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj owoce. Usuń z nich pestki i w zależności od wielkości pokrój w ćwiartki lub ósemki.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i wcieraj je w mąkę końcami palców. Rób to do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 20cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej wyrośnięte ciasto i równo rozprowadź. Na wierzchu ciasta ułóż pokrojone owoce. Posyp górę ciasta kruszonką. Ponownie odstaw ciasto pod przykryciem na 25 minut.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180oC w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez 25 – 30 minut. Gotowe ciasto wystudź całkowicie.
Połącz cukier puder z sokiem z limonki. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj kilka kropel wody.
Udekoruj ciasto lukrem.
Smacznego!