Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię ciasta drożdżowe. Często robię z tego przepisu, bo jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4976
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13964
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3262
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1083
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4976
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13964
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3262
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1083
Składniki
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. W misce, ubić jajka z resztą cukru. Następnie wsypać mąkę i dodać zaczyn drożdżowy. Wymieszać i wlać olej. Wyrabiać mikserem z hakami, kilka minut. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wierzch ciasta, delikatnie posypać mąką.
Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Do miseczki włożyć masło, dodać mąkę i cukier. Zagnieść palcami, tak żeby powstała kruszonka. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Kiedy ciasto wyrośnie, ułożyć na nim truskawki. Następnie posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 45 minut.