Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię ciasta drożdżowe. Często robię z tego przepisu, bo jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 23
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12955
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 148
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 23
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12955
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 148
Składniki
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. W misce, ubić jajka z resztą cukru. Następnie wsypać mąkę i dodać zaczyn drożdżowy. Wymieszać i wlać olej. Wyrabiać mikserem z hakami, kilka minut. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wierzch ciasta, delikatnie posypać mąką.
Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Do miseczki włożyć masło, dodać mąkę i cukier. Zagnieść palcami, tak żeby powstała kruszonka. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Kiedy ciasto wyrośnie, ułożyć na nim truskawki. Następnie posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 45 minut.