Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Dunajec to idealne rozwiązanie dla koneserów czekolady i kawy. Wypiek składa się z warstw biszkoptu migdałowego, nasączonego syropem kawowym, wypełnionym kremem kawowym i czekoladowym oraz polanym polewą czekoladową. Ciasto wygląda bardzo imponująco, więc zrobi wrażenie na przyjęciu lub randce. Prawdziwa uczta dla zmysłów!
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Składniki
Pracę zacznij od wykonania biszkopta. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż foremkę (23 × 30 cm) papierem do pieczenia. Mąkę przesiej i połącz z mielonymi migdałami. W misce utrzyj jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Po czym stopniowo dodawaj migdałową mąkę, a na koniec płynne masło i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, po czym utrwal cukrem, aby powstała sztywna piana. Delikatnie przełóż pianę do masy migdałowej i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozłóż równo do przygotowanej foremki i piecz około 15 minut, aż biszkopt będzie lekko złoty. Po wystudzeniu biszkoptu przetnij go poziomo na trzy równe placki i odłóż.
Przygotuj syrop. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i kawę, zagotuj, a następnie odstaw do ostudzenia.
Przygotuj krem kawowy. W blaszanej miseczce dokładnie wymieszaj żółtka, aż będą kremowe. W rondelku wymieszaj cukier z wodą i kawą rozpuszczalną, po czym ustaw na ogniu i zagotuj. Cukier powinien się rozpuścić. Syrop lekko wystudź, lecz powinien pozostać gorący. Stopniowo wlewaj syrop do rozmieszanych żółtek i stale mieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. W misce utrzyj miękkie masło i stopniowo dodawaj przestudzoną masę, aby uzyskać gładki i puszysty krem.
Przygotuj krem czekoladowy. Włóż pokruszoną czekoladę do metalowej lub szklanej miski. W małym rondelku podgrzej śmietankę, aż się zagotuje, po czym zalej nią czekoladę i odstaw na minutę. Następnie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do ostygnięcia.
Przystąp do montażu ciasta. Na tacy lub blacie ułóż biszkopt i nasącz go kawowym syropem. Następnie wyłóż połowę kremu kawowego i przykryj kolejnym blatem biszkoptu. Ponownie nasącz i wylej schłodzony krem czekoladowy. Połóż ostatnią warstwę biszkoptu, nasącz, posmaruj resztą kremu kawowego i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij schłodzone ciasto i błyskawicznie polej rozpuszczoną z olejem lub masłem czekoladą (dzięki temu glazura czekoladowa będzie gładka i błyszcząca). Za pomocą gorącego noża odetnij brzegi ciasta i pokrój na 8 lub 10 prostokątnych kawałków. Aby podać deser bardziej uroczyście, ułóż każdy kawałek ciasta na złotym papierze cukierniczym i serwuj.