Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dupa pawiana to modne ciasto o intrygującej nazwie i dość osobliwym składzie. Stanowi swego rodzaju sernik na zimno na spodzie z biszkoptu, oblany czekoladą i wypełniony... ciepłymi lodami. Po przekrojeniu może rzeczywiście przypominać tylną część ciała. Wzbudza radość dzieci, zwłaszcza tych, które kochają ciepłe lody. Podobny efekt wizualny można uzyskać, korzystając z mniej przetworzonych, a przez to zdrowszych składników. Tym razem ser trafia do nadzienia, więc zamiast sernika – pyszne ciasto maślankowe z prawdziwą czekoladą.
Forma 22x26 cm
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1572
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14075
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 214
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1572
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14075
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 214
Składniki
Rozgnieć twaróg widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Utrzyj żółtka z cukrem. Połącz ze skrobią ziemniaczaną, ekstraktem z wanilii i sokiem z cytryny. Wymieszaj z twarogiem. Uformuj z masy nieduże kulki (wielkości małego orzecha włoskiego), ułóż je na talerzu lub desce do krojenia i owiń folią spożywczą. Włóż na 2 godziny do zamrażalnika.
Ogrzej wszystkie składniki przeznaczone na ciasto do temperatury pokojowej.
Roztop pokruszoną czekoladę w śmietanie kremówce. Wymieszaj z kakao. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj masło z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj po jednym jajku. Do uzyskanej masy przesiej mąkę i sodę. Podziel masę na dwie części w proporcji 3:2.
Połącz większą część ciasta z maślanką. Mniejszą wymieszaj z zawartością rondelka.
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 22x26 cm. Przełóż do niej większą część ciasta. Wyrównaj. Na wierzchu rozprowadź ostrożnie ciasto z czekoladą.
Wyjmij z zamrażarki z mrożone kulki nadzienia. Powciskaj je w ciasto w niewielkich odstępach.
Wstaw formę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Przez około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.