Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziad podlaski to banalnie proste ciasto, które przygotujecie w ekspresowym tempie. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, zamieszać i wylać do formy. Po upieczeniu wychodzi puszyste i wilgotne w środku. Zobaczcie, jak odtworzyć ten przepis w swojej kuchni.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15004
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1211
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1330
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 206
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15004
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1211
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1330
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 206
Składniki
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce lub kroimy w bardzo dobrą kostkę. Do startych/pokrojonych jabłek dodajemy cynamon. Całość mieszamy.
Orzechy włoskie przesypujemy do woreczka strunowego, owijamy ścierką kuchenną i rozbijamy na mniejsze kawałki przy użyciu tłuczka lub wałka.
Do miski wbijamy jajka, ubijamy je na puszystą masę. Następnie do masy jajecznej dodajemy cukier i olej. Składniki łączymy przy użyciu miksera.
W osobnej misce łączymy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli.
Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche składniki. Całość mieszamy. Na koniec do surowego ciasta trafiają jabłka i orzechy. Ponownie mieszamy składniki.
Prostokątną blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Surowe ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy.
Do rondelka wrzucamy połamaną na kostki gorzką czekoladę. Dodajemy mleko. Całość gotujemy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gorącą czekoladę przelewamy na ciasto i rozprowadzamy po całej powierzchni naszego wypieku.
Orzechy włoskie kruszymy i wysypujemy na górę ciasta. Podlaski dziad jest gotowy do serwowania gościom i domownikom. Smacznego!