Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Generalnie przepis zaczerpnięty z książki siostry Anastazji, chociaż ja sama dostałam go od mojej siostry Izuni, nie Anastazji :) Ciasto bardzo nam podpasowało ponieważ łączy w sobie nasze ulubione smaki. Wbrew pozorom jest proste w przygotowaniu, choć nieco pracochłonne. Warto go zrobić, więc polecam poniższy przepis z moimi małymi zmianami.
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 57
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 150
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17385
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 356
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 5239
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 57
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 150
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17385
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 356
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 5239
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Do tak przygotowanych owoców dodajemy masło, całość prażymy na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec wsypujemy galaretkę, mieszamy. Masę prażymy jeszcze chwilkę, aby galaretka się rozpuściła. Gotową masę jabłkową odstawiamy do wystudzenia. Teraz możemy zabrać się za ciasto kruche. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka i resztę składników. W pierwszej fazie składniki ciasta siekamy nożem, po czym zagniatamy ciasto dłońmi i dzielimy na dwie równe części. Masę kokosową przygotowujemy tak, jak ciasto biszkoptowe: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta kruchego, wykładamy nim blaszkę nasmarowaną tłuszczem. Na surowym cieście równomiernie rozprowadzamy zimną masę jabłkową, którą z kolei przykrywamy masą kokosową. Teraz czas przygotować masę orzechową. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy mikserem, aż masa białkowa stanie się gładka i kremowa. Dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę całość ubijamy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy zmielone orzechy, kakao, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i łyżkę bułki tartej. Składniki delikatnie łączymy ze sobą, mieszając je drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę jako kolejną warstwę całości. Na wierzch nakładamy drugą część ciasta kruchego (wcześniej rozwałkowanego).
Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.