Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Estella to wilgotny, czekoladowy wypiek z bogatym, sztywnym kremem kokosowym.
wymiary formy: 20x30 cm
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5302
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8592
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17440
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 587
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5302
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8592
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17440
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 587
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek, sodę i sól.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą i lekką masę. Wlej olej i mleko, po czym krótko wymieszaj.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając tylko do połączenia.
Przenieś ciasto do blachy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto i całkowicie ostudź, a następnie podziel je na dwie warstwy.
Przygotuj krem. W rondelku podgrzej mleko i cukier; mieszaj do rozpuszczenia. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.
Gotuj całość na małym ogniu przez 2−3 minuty, aby wiórki wchłonęły płyn. Ostudź całkowicie.
Masło utrzyj na lekki puch. Dodawaj stopniowo mascarpone, miksując na niskich obrotach. Na koniec dodaj całkowicie ostudzoną masę kokosową i zmiksuj krótko, tylko do połączenia.
Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę do temperatury 60-70 st. Celsjusza. Zalej nią połamaną na kawałki czekoladę i dodaj masło.
Odczekaj minutę, a następnie wymieszaj wszystko na gładką, lśniącą polewę. Odstaw do przestudzenia.
Złóż ciasto. Na dnie blaszki umieść jeden blat ciasta czekoladowego. Następnie rozprowadź na nim cały krem kokosowy i przykryj drugim blatem.
Na wierzchu rozlej równomiernie polewę czekoladową. Posyp ją wiórkami kokosowymi.
Ciasto Estella wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, by wszystkie warstwy dobrze zastygły.