Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnie, bardzo smaczne i orzeźwiające ciasto z kremem cytrynowym i świeżymi figami. Bardzo proste w przygotowaniu a jednocześnie efektowne. Inspiracja: Magazyn kuchnia
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 38
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 38
Składniki
Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, wrzucamy masło pocięte na kawałki. Dodajemy cukier, żółtka, posiekany rozmaryn oraz szczyptę soli. Całość miksujemy, w trakcie dolewając wodę i miksujemy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, którą następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki okrągłej formy na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto pieczemy 30- 35 minut, w piekarniku o temperaturze 200°C. Po 20 minutach pieczenia obniżamy temperaturę na 170 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy. Śmietankę mieszamy z serkiem mascarpone, cukrem i otartą skórką z cytryny. Na końcu dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz delikatnie mieszamy nasz krem. Gotową masą wykładamy na wystudzone ciasto, rozsmarowujemy równomiernie. Figi myjemy, kroimy w plasterki. Nie ma potrzeby ich obierać ze skórki, ale jeśli bardzo chcecie, możecie to zrobić. Pokrojone figi układamy na kremie cytrynowym. Dżem porzeczkowy podgrzewamy na wolnym ogniu. Gorący,płynny dżem łączymy z żelatyną, energicznie mieszając. Dżem odstawiamy do schłodzenia, następnie smarujemy nim wierzch ciasta. Całość schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Smacznego.