Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowy deser z ciasta francuskiego, budyniu i truskawkek. Przygotujecie go maksymalnie w pół godziny. Idealnie sprawdzi się na przyjęciach w ogrodzie. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Z każdego jesiennego grzybobrania przynoszę przynajmniej kilkanaście pięknych...
Odsłon: 72
Lekki obiad z pieczoną rybą i warzywami.
Odsłon: 58
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 211
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 572
Z każdego jesiennego grzybobrania przynoszę przynajmniej kilkanaście pięknych...
Odsłon: 72
Lekki obiad z pieczoną rybą i warzywami.
Odsłon: 58
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 211
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 572
Składniki
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wytnij z niego okrągłe kształty przy użyciu szklanki.
Krążki ciasta francuskiego przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zachowaj 1-2 cm odstępy. Krążki ciasta piecz przez około 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu.
Do rondelka wlej półtorej szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. W pozostałej części mleka rozpuść budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlej wolnym strumieniem gotową mieszankę. Składniki mieszaj energicznie rózgą kuchenną. Następnie przykryj rondelek i odstaw budyń do przestudzenia.
Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na plasterki. Listki mięty opłucz i osusz.
Upieczone krążki ciasta francuskiego wyjmij z piekarnika. Ostaw na kilka minut do wystudzenia, następnie na każdym ciastku rozsmaruj po łyżce budyniu. Ciasta odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie udekoruj je truskawkami i listkami mięty. Ciasto francuskie z budyniem i truskawkami podawaj od razu po przygotowaniu.