Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowy deser z ciasta francuskiego, budyniu i truskawkek. Przygotujecie go maksymalnie w pół godziny. Idealnie sprawdzi się na przyjęciach w ogrodzie. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5736
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 122
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 134
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5736
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 122
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 134
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Składniki
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wytnij z niego okrągłe kształty przy użyciu szklanki.
Krążki ciasta francuskiego przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zachowaj 1-2 cm odstępy. Krążki ciasta piecz przez około 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu.
Do rondelka wlej półtorej szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. W pozostałej części mleka rozpuść budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlej wolnym strumieniem gotową mieszankę. Składniki mieszaj energicznie rózgą kuchenną. Następnie przykryj rondelek i odstaw budyń do przestudzenia.
Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na plasterki. Listki mięty opłucz i osusz.
Upieczone krążki ciasta francuskiego wyjmij z piekarnika. Ostaw na kilka minut do wystudzenia, następnie na każdym ciastku rozsmaruj po łyżce budyniu. Ciasta odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie udekoruj je truskawkami i listkami mięty. Ciasto francuskie z budyniem i truskawkami podawaj od razu po przygotowaniu.