Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ravani to proste i wyjątkowo smaczne greckie ciasto z kaszy manny. Jego smak z pewnością kojarzą wszyscy, którzy chociaż raz odwiedzili Grecję. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty . Sprawdzi się również na większych, rodzinnych uroczystościach, gdyż dawniej Grecy podawali je właśnie w czasie świąt.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22357
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14002
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4362
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 474
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22357
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14002
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4362
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 474
Składniki
Zacznij od zagotowania wody ze skórkami cytryny. Kiedy nabierze aromatu, wyciągnij je. Możesz to też zrobić poprzedniego dnia. Następnie dodaj cukier, cynamon i goździki. Zagotuj ponownie przez 15 minut. Wyciągnij przyprawy, aby syrop był klarowny i zostaw go do ostygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowej ubij aż będzie białe i puszyste za pomocą miksera na dużych obrotach. Dodawaj partiami cukier, a następnie jajka, jedno po drugim. Składniki powinny się ze sobą mieszać na bieżąco.
Posiekaj migdały. Wymieszaj je z mąką pszenną, semoliną, proszkiem do pieczenia. Partiami dodawaj całość do wcześniej przygotowanej masy. Wlej kilka kropelek ekstraktu. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Pokrój ciasto, kiedy będzie jeszcze ciepłe i nasącz je powstałym syropem, aby było miękkie i wchłonęło aromat. Odstaw do wystygnięcia. Możesz udekorować wierzch ulubionymi orzechami.