Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i smaczne ciasto, którego przygotowanie nie wymaga użycia miksera. Smakiem przypomina szarlotkę, jednak dzięki mascarpone ciasto ma specyficzny zapach i smak.
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 910
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6790
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 910
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6790
Składniki
W misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło i mascarpone. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części – jedną mniejszą, drugą większa.
Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę (ok. 20x25 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch tego ciasta układamy pokrojone jabłka (w połówki lub ćwiartki – wedle gustu). Posypujemy je obficie cynamonem oraz odrobiną cukru wanilinowego. Na wierzch kładziemy mniejszą część ciasta (rozwałkowaną lub stratą na tarce).
Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut (aż będzie złociste) w temperaturze 175 stopni.