Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i smaczne ciasto, którego przygotowanie nie wymaga użycia miksera. Smakiem przypomina szarlotkę, jednak dzięki mascarpone ciasto ma specyficzny zapach i smak.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 103
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40224
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 3475
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 716
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 103
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40224
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 3475
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 716
Składniki
W misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło i mascarpone. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części – jedną mniejszą, drugą większa.
Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę (ok. 20x25 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch tego ciasta układamy pokrojone jabłka (w połówki lub ćwiartki – wedle gustu). Posypujemy je obficie cynamonem oraz odrobiną cukru wanilinowego. Na wierzch kładziemy mniejszą część ciasta (rozwałkowaną lub stratą na tarce).
Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut (aż będzie złociste) w temperaturze 175 stopni.