Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto po środku z wilgotnym jabłkowo-makowym nadzieniem. Idealna propozycja na święta i nie tylko. Robi się je bardzo prosto. Po upieczeniu ciasto obowiązkowo udekoruj sporą porcją cukru pudru.
Składniki
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, żółtka, margarynę startą na tarce i łyżkę śmietany. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Przygotuj masę makową. Mleko zagotuj w rondelku, Do gotującego się mleka wsyp mak. Dodaj cukier. Składniki gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. Następnie odstaw mak do wystygnięcia i odsącz z nadmiaru płynu.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, starte owoce dodaj do przestudzonego maku. Następnie dodaj żółtka i kaszę mannę. Składniki wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką.
Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyściel papierem do pieczenia. Wyciągnij pierwszy kawałek ciasta z lodówki, rozwałkuj go na kształt formy, przełóż na spód blaszki i ponakłuwaj widelcem.
Na spód ciasta wyłóż masę makową. Powierzchnię wyrównaj.
Wyciągnij z lodówki drugi kawałek ciasta. Rozwałkuj go na kształt formy, ponakłuwaj widelcem i wyłóż na górę ciasta.
Ciasto jabłkowo-makowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około około godzinę.