Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znaleziony w zeszycie mojej mamy... pewnie starszy ode mnie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1443
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2969
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1058
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1830
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1443
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2969
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1058
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1830
Składniki
Mąkę z proszkiem i sodą przesiałem, dodałem cukry (w oryginale jest 1,5 szkl cukru) i orzechy .Nałuskałem sobie orzechów włoskich, pogniotłem je wałkiem i rozdrobnione dodałem do ciasta. Wszystko wymieszałem.
Następnie wbiłem jajka i wlałem olej. Obrane jabłka, pozbawiłem gniazd nasiennych i pokroiłem na kawałki, nie zważając na to czy są większe czy mniejsze. Dodałem do ciasta i wszystko wymieszałem.
Masa może być gęsta, co może niepokoić, ale w trakcie pieczenia jabłka puszczają sok i wszystko pięknie wychodzi.
Foremkę 40x24 wyłożyłem papierem do pieczenia, piekłem 60 minut (w oryginale jest 70) w temperaturze 180 stopni. Innym razem użyłem foremki 25X25 wtedy faktycznie potrzebne było 70 minut.
Przemycamy zdrowie: W takim cieście zmieści się wszystko: słonecznik, otręby, płatki owsiane, kurkuma.....