Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis na serbskie ciasto z dodatkiem pomaranczy. Soczyste, slodkie, dzieciaki je uwielbiaja :-)
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Zanim przystapimy do wykonania ciasta, nalezy wyszorowac pomarancze i cale (ze skorka) wlozyc na min. 12h do zamrazarki. Jaja ubic mikserem na puszysta mase. Dodac cukier i ubijac dalej, do momentu, az cukier sie rozpusci. Dodac olej, ubic mikserem az masa sie polaczy, dodac mleko i ubijac dalej. Do masy stopniowo dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszajac drewniana lyzka. Tak przygotowana mase wylac na duza, prostokatna blache z piekarnika natluszczona olejem. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 15-20 min, az do zrumienienia- sprawdzic wykalaczka.
Upieczone, zimne ciasto przeciac na pol, jedna polowe rozdrobnic rekami i wsypac do miski. Na tarce o drobnych oczkach zetrzec dwie zamarzniete pomarancze (razem ze skorka), a 200 ml wody zagotowac z 300g cukru. Do rozdrobnionego ciasta wsypac starta pomarancze, wlac wode z rozpuszczonym cukrem, wymieszac najpierw drewniana lyzka, a potem rekami.
Polowe ciasta posmarowac dzemem (dzieki niemu warstwa pomaranczowa przyklei sie do ciasta), na to wylozyc warstwe z pomaranczami, wyrownac rekoma. Na parze rozpuscic czekolade z olejem i mlekiem, polac wierzch ciasta, schlodzic w lodowce.