Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto korzenne z gotowaną gruszką. Gruszki można ugotować w winie lub w wodzie z dodatkiem przypraw. Ciasto pięknie pachnie, jest aromatyczne i dość wilgotne. To ciasto dla miłośników świątecznych wypieków. Ciasto można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub po prostu posypać cukrem pudrem.
mikser, brytfanka prostokątna, tłuszcz, papier do pieczenia,
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1921
Świąteczne smaki.
Odsłon: 193
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1525
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 1037
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 978
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1921
Świąteczne smaki.
Odsłon: 193
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1525
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 1037
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 978
Składniki
Gruszki można przygotować gotując je tylko w wodzie z przyprawami, aby nabrały aromatu. Ja gruszki gotowałam w czerwonym winie, a potem mieliśmy "grzańca" z gotowanych gruszek i wina z przyprawami. Gruszki obrać, zalać wodą lub winem, dodać przyprawy i gotować 20-20 minut. Wystudzić. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Kakao też przeciać. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier. Miksować na biały puch, następnie pojedynczo wbijać jaja. Po każdym wbiciu jaja mieszamy, aż konsystencja będzie jedwabista. I tak do ostatniego jaja. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, wsypując mąkę ciągle mieszać. Dodać przyprawy i kakao. Zmieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem i oprószonej brytfanki. Na środek włożyć ugotowane chłodne gruszki. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wierzch posypać cukrem pudrem lub rozpuszczoną gorzką czekoladą.