Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto korzenne z gotowaną gruszką. Gruszki można ugotować w winie lub w wodzie z dodatkiem przypraw. Ciasto pięknie pachnie, jest aromatyczne i dość wilgotne. To ciasto dla miłośników świątecznych wypieków. Ciasto można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub po prostu posypać cukrem pudrem.
mikser, brytfanka prostokątna, tłuszcz, papier do pieczenia,
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12897
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5742
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7272
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12897
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5742
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7272
Składniki
Gruszki można przygotować gotując je tylko w wodzie z przyprawami, aby nabrały aromatu. Ja gruszki gotowałam w czerwonym winie, a potem mieliśmy "grzańca" z gotowanych gruszek i wina z przyprawami. Gruszki obrać, zalać wodą lub winem, dodać przyprawy i gotować 20-20 minut. Wystudzić. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Kakao też przeciać. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier. Miksować na biały puch, następnie pojedynczo wbijać jaja. Po każdym wbiciu jaja mieszamy, aż konsystencja będzie jedwabista. I tak do ostatniego jaja. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, wsypując mąkę ciągle mieszać. Dodać przyprawy i kakao. Zmieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem i oprószonej brytfanki. Na środek włożyć ugotowane chłodne gruszki. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wierzch posypać cukrem pudrem lub rozpuszczoną gorzką czekoladą.