Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkryj słodką radość domowego wypieku inspirowanego popularnym batonikiem. Ciasto Kinder łączy w sobie delikatność biszkoptu, kremową masę oraz chrupkość posiekanych orzechów. Idealne na każdą okazję od rodzinnego spotkania po uroczyste bankiety. Ten przepis na ciasto Kinder zachwyci każdego miłośnika deserów.
Blaszka: 25 x 35 cm
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 23086
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 171
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 354
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 516
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 23086
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 171
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 354
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 516
Składniki
Najpierw wykonaj biszkopt. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, odstaw. Białka oddziel od żółtek i miksuj ze szczyptą soli na zwartą pianę. Następnie dodawaj po jednej łyżce cukru, aż powstanie błyszcząca, sztywna piana. Dodawaj po jednym żółtku, aby powstała jasna, puszysta masa. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dosypuj mączną mieszankę. Delikatnie, choć dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do formy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z pieca, wystudź i przekrój na dwa równe blaty.
Wykonaj krem. 600 ml mleka podgrzej razem z cukrem i kajmakiem, wymieszaj, aż się rozpuszczą. W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlej budyniową zawiesinę i stale podgrzewając, mieszaj, aby powstał gęsty budyń. Garnek przykryj talerzykiem i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło utrzyj mikserem, aby stało się puszyste i po łyżce dodawaj zimny budyń.
Zmiksowany krem podziel na pół i pierwszą częścią posmaruj dolny blat biszkoptu, następnie przykryj drugim plackiem i resztę kremu wyłóż na wierzch. Dokładnie rozsmaruj masę i wstaw ciasto do lodówki. Jeśli obawiasz się, że ciasto będzie suche, możesz nasączyć biszkopty naparem z herbaty lub skrop go likierem orzechowym.
Przygotuj polewę. Pokruszoną czekoladę, cukier i masło rozpuść w kąpieli wodnej i lejącą polewę rozprowadź po cieście. Górę posyp posiekanymi orzechami. Jeśli przygotowujesz ciasto dla dzieci, wierzch udekoruj kolorową posypką lub preparowanym ryżem. Ciasto Kinder włóż do lodówki i podawaj schłodzone.