Odkryj słodką radość domowego wypieku inspirowanego popularnym batonikiem. Ciasto Kinder łączy w sobie delikatność biszkoptu, kremową masę oraz chrupkość posiekanych orzechów. Idealne na każdą okazję od rodzinnego spotkania po uroczyste bankiety. Ten przepis na ciasto Kinder zachwyci każdego miłośnika deserów.
Ciasto Kinder
Składniki
Biszkopt ciemny:
- 5 jaj
- 200 g cukru
- 110 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 800 ml mleka
- 2 budynie waniliowe (każdy 40 g)
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masy kajmakowej lub rozpuszczone cukierki-Krówki
- 300 g masła
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 3 łyżki masła
Dodatki:
- 100-200 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Składniki
Biszkopt ciemny:
- 5 jaj
- 200 g cukru
- 110 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 800 ml mleka
- 2 budynie waniliowe (każdy 40 g)
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masy kajmakowej lub rozpuszczone cukierki-Krówki
- 300 g masła
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 3 łyżki masła
Dodatki:
- 100-200 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

Potrzebne przybory kuchenne
Blaszka: 25 x 35 cm
Etapy przygotowania
Najpierw wykonaj biszkopt. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, odstaw. Białka oddziel od żółtek i miksuj ze szczyptą soli na zwartą pianę. Następnie dodawaj po jednej łyżce cukru, aż powstanie błyszcząca, sztywna piana. Dodawaj po jednym żółtku, aby powstała jasna, puszysta masa. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dosypuj mączną mieszankę. Delikatnie, choć dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do formy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z pieca, wystudź i przekrój na dwa równe blaty.
Wykonaj krem. 600 ml mleka podgrzej razem z cukrem i kajmakiem, wymieszaj, aż się rozpuszczą. W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlej budyniową zawiesinę i stale podgrzewając, mieszaj, aby powstał gęsty budyń. Garnek przykryj talerzykiem i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło utrzyj mikserem, aby stało się puszyste i po łyżce dodawaj zimny budyń.
Zmiksowany krem podziel na pół i pierwszą częścią posmaruj dolny blat biszkoptu, następnie przykryj drugim plackiem i resztę kremu wyłóż na wierzch. Dokładnie rozsmaruj masę i wstaw ciasto do lodówki. Jeśli obawiasz się, że ciasto będzie suche, możesz nasączyć biszkopty naparem z herbaty lub skrop go likierem orzechowym.
Przygotuj polewę. Pokruszoną czekoladę, cukier i masło rozpuść w kąpieli wodnej i lejącą polewę rozprowadź po cieście. Górę posyp posiekanymi orzechami. Jeśli przygotowujesz ciasto dla dzieci, wierzch udekoruj kolorową posypką lub preparowanym ryżem. Ciasto Kinder włóż do lodówki i podawaj schłodzone.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3936

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 176

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 441
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3936

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 176

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 441



Składniki
- 5 jaj
- 200 g cukru
- 110 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 800 ml mleka
- 2 budynie waniliowe (każdy 40 g)
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masy kajmakowej lub rozpuszczone cukierki-Krówki
- 300 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 3 łyżki masła
- 100-200 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Najpierw wykonaj biszkopt. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, odstaw. Białka oddziel od żółtek i miksuj ze szczyptą soli na zwartą pianę. Następnie dodawaj po jednej łyżce cukru, aż powstanie błyszcząca, sztywna piana. Dodawaj po jednym żółtku, aby powstała jasna, puszysta masa. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dosypuj mączną mieszankę. Delikatnie, choć dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do formy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z pieca, wystudź i przekrój na dwa równe blaty.
Wykonaj krem. 600 ml mleka podgrzej razem z cukrem i kajmakiem, wymieszaj, aż się rozpuszczą. W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlej budyniową zawiesinę i stale podgrzewając, mieszaj, aby powstał gęsty budyń. Garnek przykryj talerzykiem i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło utrzyj mikserem, aby stało się puszyste i po łyżce dodawaj zimny budyń.
Zmiksowany krem podziel na pół i pierwszą częścią posmaruj dolny blat biszkoptu, następnie przykryj drugim plackiem i resztę kremu wyłóż na wierzch. Dokładnie rozsmaruj masę i wstaw ciasto do lodówki. Jeśli obawiasz się, że ciasto będzie suche, możesz nasączyć biszkopty naparem z herbaty lub skrop go likierem orzechowym.
Przygotuj polewę. Pokruszoną czekoladę, cukier i masło rozpuść w kąpieli wodnej i lejącą polewę rozprowadź po cieście. Górę posyp posiekanymi orzechami. Jeśli przygotowujesz ciasto dla dzieci, wierzch udekoruj kolorową posypką lub preparowanym ryżem. Ciasto Kinder włóż do lodówki i podawaj schłodzone.
Pyszotka:)
Wspaniałe , smakowite ciasto.;)
Pyszności! Na takie ciacho chyba się skuszę:)