Jeśli ty lub twoje dzieci jesteście fanami Kinder Delice, to proponujemy Wam wersję XXL, lecz w zdecydowanie zdrowszej formie. Ciasto Kinder Delice to ultramiękki czekoladowy biszkopt i pyszny krem śmietanowy, a całość oblana czekoladową polewą. W rzeczywistości przepis jest bardzo prosty do przygotowania, a jego wykonanie nie zajmie ci wiele czasu.
Ciasto Kinder Delice
Składniki
Ciasto
- 160 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej
- 3 jajka
- 170 g śmietany 18%
- 125 g miękkiego masła
- 3 duże łyżki kakao
- 1/3 łyżeczki sody
Krem
- 150 g białej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie Śmietan-fix
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka żelatyny i ok 80 ml wrzątku
Polewa
- 250 ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao
- 150 g deserowej czekolady (plus 50 g do dekoracji)
Składniki
Ciasto
- 160 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej
- 3 jajka
- 170 g śmietany 18%
- 125 g miękkiego masła
- 3 duże łyżki kakao
- 1/3 łyżeczki sody
Krem
- 150 g białej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie Śmietan-fix
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka żelatyny i ok 80 ml wrzątku
Polewa
- 250 ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao
- 150 g deserowej czekolady (plus 50 g do dekoracji)

Etapy przygotowania
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Przesiej mąkę z kakao oraz sodą do miski i odstaw. Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej. Zmniejsz obroty miksera i partiami dosypuj sypkie składniki na zmianę z łyżkami śmietany. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Wyłóż foremkę (25 × 35 cm) papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto, po czym wyrównaj, wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 35-40 minut. Następnie wyjmij i całkowicie wystudź.
Zalej żelatynę wrzątkiem, rozpuść i odstaw. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i pozostaw do lekkiego wystygnięcia. Utrzyj serek mascarpone mikserem i dodaj rozpuszczoną czekoladę. W drugiej misce ubij zimną śmietanę kremówkę i utrwal Śmietan-fixem. Połącz obie masy ze sobą, dolej tężejącą żelatynę, wymieszaj, wylej krem na ciemne ciasto i wstaw do lodówki na 2 godziny.
W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę, dodaj kakao (1 lub 2 łyżki w zależności od tego, jak słodka ma być masa) i wystudź, aby była nadal płynna. Ubij zimną śmietanę i powoli dolewaj czekoladę, delikatnie wymieszaj i wylej na ciasto. Wyrównaj powierzchnię, aby była zupełnie gładka i ponownie wstaw do lodówki. Przed podaniem każdy kawałek możesz udekorować wiórkami czekolady.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1661

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 698

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 846
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1661

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 698

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 846



Składniki
- 160 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej
- 3 jajka
- 170 g śmietany 18%
- 125 g miękkiego masła
- 3 duże łyżki kakao
- 1/3 łyżeczki sody
- 150 g białej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie Śmietan-fix
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka żelatyny i ok 80 ml wrzątku
- 250 ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao
- 150 g deserowej czekolady (plus 50 g do dekoracji)
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Przesiej mąkę z kakao oraz sodą do miski i odstaw. Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej. Zmniejsz obroty miksera i partiami dosypuj sypkie składniki na zmianę z łyżkami śmietany. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Wyłóż foremkę (25 × 35 cm) papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto, po czym wyrównaj, wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 35-40 minut. Następnie wyjmij i całkowicie wystudź.
Zalej żelatynę wrzątkiem, rozpuść i odstaw. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i pozostaw do lekkiego wystygnięcia. Utrzyj serek mascarpone mikserem i dodaj rozpuszczoną czekoladę. W drugiej misce ubij zimną śmietanę kremówkę i utrwal Śmietan-fixem. Połącz obie masy ze sobą, dolej tężejącą żelatynę, wymieszaj, wylej krem na ciemne ciasto i wstaw do lodówki na 2 godziny.
W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę, dodaj kakao (1 lub 2 łyżki w zależności od tego, jak słodka ma być masa) i wystudź, aby była nadal płynna. Ubij zimną śmietanę i powoli dolewaj czekoladę, delikatnie wymieszaj i wylej na ciasto. Wyrównaj powierzchnię, aby była zupełnie gładka i ponownie wstaw do lodówki. Przed podaniem każdy kawałek możesz udekorować wiórkami czekolady.
Ciasto palce lizać, smakowite i kuszące.;)
Pyszne ciasto :)
Ciasto poezja smaku i wyglądu;)