Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ty lub twoje dzieci jesteście fanami Kinder Delice, to proponujemy Wam wersję XXL, lecz w zdecydowanie zdrowszej formie. Ciasto Kinder Delice to ultramiękki czekoladowy biszkopt i pyszny krem śmietanowy, a całość oblana czekoladową polewą. W rzeczywistości przepis jest bardzo prosty do przygotowania, a jego wykonanie nie zajmie ci wiele czasu.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 184
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4405
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11970
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6814
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5608
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 184
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4405
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11970
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6814
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5608
Składniki
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Przesiej mąkę z kakao oraz sodą do miski i odstaw. Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej. Zmniejsz obroty miksera i partiami dosypuj sypkie składniki na zmianę z łyżkami śmietany. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Wyłóż foremkę (25 × 35 cm) papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto, po czym wyrównaj, wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 35-40 minut. Następnie wyjmij i całkowicie wystudź.
Zalej żelatynę wrzątkiem, rozpuść i odstaw. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i pozostaw do lekkiego wystygnięcia. Utrzyj serek mascarpone mikserem i dodaj rozpuszczoną czekoladę. W drugiej misce ubij zimną śmietanę kremówkę i utrwal Śmietan-fixem. Połącz obie masy ze sobą, dolej tężejącą żelatynę, wymieszaj, wylej krem na ciemne ciasto i wstaw do lodówki na 2 godziny.
W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę, dodaj kakao (1 lub 2 łyżki w zależności od tego, jak słodka ma być masa) i wystudź, aby była nadal płynna. Ubij zimną śmietanę i powoli dolewaj czekoladę, delikatnie wymieszaj i wylej na ciasto. Wyrównaj powierzchnię, aby była zupełnie gładka i ponownie wstaw do lodówki. Przed podaniem każdy kawałek możesz udekorować wiórkami czekolady.