Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny deser, który na każdym zrobi wrażenie. Ciasto kiwi z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami. Słodycz kremu przełamana lekko kwaskowatym, orzeźwiającym musem z kiwi idealnie ze sobą współgrają. Pokochacie ten smak!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania do białek dodajemy cukier. Do puszystej piany z białek dodajemy żółtka oraz mąkę i proszek do pieczenia. Składniki delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przerzucamy do rondelka. Owoce zasypujemy cukrem. Krótko gotujemy (około 3-4 minuty). Następnie owoce odstawiamy do wystudzenia. Kiwi z cukrem blendujemy na jednolitą masę.
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Rozpuszczoną galaretkę łączymy z musem z kiwi, następnie masę odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej śmietanki dodajemy zimną galaretkę. Składniki mieszamy.
Na przestudzony biszkopt wykładamy połowę śmietankowego kremu. Powierzchnię równamy. Na wierzch wylewamy tężejącą masę z kiwi. Ciasto przykrywamy pozostałą częścią śmietankowego kremu.
Ciasto kiwi wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny do stężenia. Po tym czasie deser jest gotowy do serwowania gościom.