Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny deser, który na każdym zrobi wrażenie. Ciasto kiwi z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami. Słodycz kremu przełamana lekko kwaskowatym, orzeźwiającym musem z kiwi idealnie ze sobą współgrają. Pokochacie ten smak!
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1238
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1274
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 213
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1238
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1274
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 213
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania do białek dodajemy cukier. Do puszystej piany z białek dodajemy żółtka oraz mąkę i proszek do pieczenia. Składniki delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przerzucamy do rondelka. Owoce zasypujemy cukrem. Krótko gotujemy (około 3-4 minuty). Następnie owoce odstawiamy do wystudzenia. Kiwi z cukrem blendujemy na jednolitą masę.
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Rozpuszczoną galaretkę łączymy z musem z kiwi, następnie masę odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej śmietanki dodajemy zimną galaretkę. Składniki mieszamy.
Na przestudzony biszkopt wykładamy połowę śmietankowego kremu. Powierzchnię równamy. Na wierzch wylewamy tężejącą masę z kiwi. Ciasto przykrywamy pozostałą częścią śmietankowego kremu.
Ciasto kiwi wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny do stężenia. Po tym czasie deser jest gotowy do serwowania gościom.