Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie puszystego i lekkiego biszkoptu z budyniem kokosowym i krówką
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2459
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 136
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2459
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 136
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisiel, żółtka i kakao. Całość mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto wylewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy je na pół.
MASA: W rondelku zagotowujemy 250 ml mleka. Do miski wsypujemy wiórki kokosowe, zalewamy je gotującym się mlekiem i odstawiamy, aby napęczniały. Z pozostałego mleka gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń mieszamy z napęczniałymi wiórkami kokosowymi i ucieramy z margaryną.
Połową kremu smarujemy jedną połówkę biszkoptu. Na kremie rozkładamy herbatniki i smarujemy je masą kajmakową. Na masę kajmakową układamy kolejną warstwę herbatników, smarujemy je pozostałą częścią masy budyniowej i przykrywamy całość drugą połówką biszkoptu. Wierzch ciasta możemy posypać wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.