Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kubanka to trzykolorowe ciasto czekoladowe, które stanie się twoją miłością. Nie dość, że jest łatwe w przygotowaniu, to jeszcze świetnie się prezentuje i smakuje nieziemsko. Do wykonania spodu ciasta możesz użyć pokruszonych ciastek Oreo połączonych z masłem lub upiec niewielki, czekoladowy biszkopt. 70 minut. Wystudź sernik przy uchylonych drzwiach piekarnika. Całość możesz udekorować migdałami albo pestkami z dyni.
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 246
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9866
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 246
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9866
Składniki
Połącz kakao z mąką i przesiej, dodaj sól. W misce zmiksuj miękkie masło z cukrem, aby powstał jasny, puszysty krem. Następnie wbij jajko i ucieraj, aż masa będzie błyszcząca. Następnie naprzemiennie dodawaj mleko ze śmietaną i mączną mieszankę. Możesz także użyć samego mleka, bez śmietany. Dosypuj składniki do ciasta i mieszaj, aż całość dobrze się połączy. Wyłóż ciasto do tortownicy (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w 180°C. Następnie wyjmij ciasto i całkowicie wystudź. Po tym czasie wyjmij ciasto, oderwij papier i ponownie umieść czekoladowy spód w tortownicy. Zamknij pierścień.
Rozpuść żelatynę w około 70 ml wrzątku i zostaw do przestygnięcia. W kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu połącz pokruszoną czekoladę i około 100 ml śmietanki, a następnie pozostaw do wystygnięcia (masa musi być nadal płynna, choć już letnia). Resztę śmietany (150 ml) ubij na wysokich obrotach miksera – najlepiej, gdyby śmietana była bardzo zimna. Rozpuszczoną czekoladę delikatnie połącz z ubitą śmietaną i dolej przestudzoną żelatynę. Gładką masę wylej na czekoladowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Te same czynności powtórz z wykorzystaniem białej czekolady i zostaw ciasto w lodówce na 60 minut.
Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej masło lub mleko, a wtedy stanie się bardziej błyszcząca. Czekoladową polewą polej deser i wyrównaj powierzchnię za pomocą szerokiego noża. Postaraj się, aby wierzch był idealnie równy. Ciasto podawaj schłodzone.