Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruchego ciasta. Śmietanowy mus wręcz rozpływa się w ustach. Radzimy zapisać sobie ten przepis, bo z pewnością będziecie chcieli do niego często wracać.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 61
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 115
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20528
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 61
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 115
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20528
Składniki
Przygotuj spód. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Dodaj 85 g miękkiego masła oraz żółtko. Zagnieć wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowaną masę wyłóż na papier do pieczenia i uformuj placek o grubości ok. 1 cm. Nie przejmuj się jego kształtem i brakiem foremki.
Ciasto piecz przez 40 minut w temperaturze 170 st. Celsjusza. Wyjmij i ostudź, a następnie palcami bardzo drobno pokrusz.
Pozostałą część masła roztop i przestudź. Wymieszaj dokładnie z okruchami ciasta. Tortownicę z obręczą o średnicy 24 cm dokładnie wylep przygotowaną mieszanką, dociskając ją za pomocą szklanki do brzegów i spodu.
Przygotuj polewę żurawinową. W średnim rondelku podgrzej ze sobą żurawinę, sok pomarańczowy, skórę i miód. Gotuj przez ok. 15 minut, aż owoce pękną, a mieszanina zacznie gęstnieć.
Odlej 8 łyżek soku, podzielone na 5 i 3. W trzech łyżkach rozpuść żelatynę i odstaw do przestudzenia. Pozostałe 5 łyżek także odłóż na bok i ostudź.
Żelatynę rozpuszczoną w soku przełóż z powrotem do masy żurawinowej i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
Przygotuj krem. Wszystkie składniki płynne powinny być dobrze schłodzone.
Mleko pogrzej bardzo mocno, ale nie zagotowuj. Rozpuść w nim żelatynę.
W misce ubij lekko śmietankę. Szczyty powinny opadać, nie być całkowicie sztywne. Wlej strużką mleko skondensowane i wymieszaj całość mikserem na niskich obrotach. Dodaj powoli mleko z żelatyną, cały czas mieszając.
Podziel masę na dwie części. Do jednej wmiksuj odłożone wcześniej 5 łyżek soku żurawinowego.
Złóż ciasto. Na wyłożony wcześniej spód wylej najpierw różowy krem, a następnie biały. Na sam wierzch wylej polewę żurawinową.
Ciasto kumoszki wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie możesz ostrożnie zdjąć obręcz.