Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kusicielka to ciasto, które kusi… oj, kusi. Więcej w nim czekolady niż jakiegokolwiek innego składnika. To prawdziwa pokusa, szczególnie dla osób, które są na diecie.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9271
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1948
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3973
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 445
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 246
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 304
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9271
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1948
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3973
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 445
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 246
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 304
Składniki
Przygotuj ciasto. W garnuszku, w kąpieli wodnej, rozpuść masło, 450 g czekolady lekko gorzkiej i gorzką czekoladę. W osobnej misce wymieszaj jajka, kawę, wanilię i cukier.
Połącz ze sobą zawartość obu misek i pozostaw masę do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Do trzeciej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wsypuj mieszankę partiami do masy jajeczno-czekoladowej. Dodaj kawałki całej czekolady półgorzkiej i wymieszaj.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 350 st. Celsjusza. Piecz przez 20 minut, a następnie uderz blaszką o półkę piekarnika, by uwolnić pęcherzyki powietrza.. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj glazurę. Wszystkie składniki umieść w garnuszku i rozpuść je na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gorącą polewą polej ciasto po delikatnym ostudzeniu. Odstaw na ok. godzinę, a następnie wstaw do lodówki. Kusicielkę podawaj po całkowitym zastygnięciu glazury.