Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To piękne szpinakowe ciasto robiłam już wielokrotnie albo wykorzystywałam ciasto bez kremu do zrobienia tortu boiska piłkarskiego. Pomimo że w cieście jest szpinak, moje dzieci je uwielbiają. Ja natomiast ze względu na najmłodsze dziecko musiałam odstawić na jakiś czas produkty mleczne, więc w niniejszym przepisie zamiast klasycznej śmietany jest jej roślinny odpowiednik. A ciasto jest bezglutenowe na mące migdałowej.
forma 30x40 cm, mikser, dwie miski
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31002
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5376
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31002
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5376
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Po ok. 4 minutach ubijania stopniowo wlewać olej. Następnie dodać mąkę migdałową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Wyjąć z formy, usunąć papier do pieczenia, następnie ściąć wierzch ciasta o grubości ok. 1 cm i pokruszyć. Pozostały placek umieścić z powrotem w formie, zapiąć obręcz.
Galaretkę zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty i powoli dodawać ostudzoną galaretkę. Krem wyłożyć na przygotowane ciasto. Równomiernie rozłożyć i posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem udekorować malinami i pestkami granatu. Smacznego :)