Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można zrobić pyszne ciasto, w którym zamiast owoców, jest marchewka? Oczywiście! A czy będzie słodkie i atrakcyjne wizualnie? No pewnie, że tak! Nasz przepis na ciasto marchewkowe z orzechami jest niezwykle wilgotne, a zarazem puszyste w środku. Do tego pachnie przyprawami korzennymi. To idealny przepis na ciasto, które zaskoczy twoich gości. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków, które zaskakuje krótką listą składników i wyjątkowym efektem końcowym. Choć w jego nazwie znajduje się warzywo, niech cię to nie zwiedzie. Smak ciasta jest niezwykle deserowy – słodki, wilgotny i aromatyczny. Starta marchewka dodaje wypiekowi pięknego, ciepłego koloru. Jest też wilgotna i delikatna. Dzięki temu pulchne ciasto marchewkowe długo zachowuje swoją strukturę oraz świeżość. Możesz je przygotować spokojnie dzień przed wizytą gości.
Dużą zaletą jest też to, że placek marchewkowy zrobisz z kilku prostych składników: startej marchewki, mąki pszennej (najlepiej tortowej), oleju, cukru, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Wyjątkowego smaku dodają zmielone orzechy włoskie, a także aromatyczna przyprawa do piernika. Nuty korzenne doskonale współgrają ze słodką marchewką. To też sprawia, że ciasto z marchewki możesz wpisać do swoich ulubionych przepisów na Boże Narodzenie.
Przygotowanie ciasta marchewkowego nie jest trudne. Ważnym krokiem jest dokładne ubicie jajek z cukrem – masa powinna być puszysta i jasna. To właśnie ta lekkość wpływa na odpowiednią strukturę ciasta. Olej należy wlewać cienkim strumieniem, cały czas miksując, aby dobrze się połączył z jajkami. Z kolei suche składniki warto przesiać przez sitko – napowietrzenie mąki i dokładne rozprowadzenie proszku do pieczenia oraz sody poprawi puszystość ciasta. Podczas mieszania suchej i mokrej części nie należy przesadzać z czasem mieszania – wystarczy połączyć do momentu, aż składniki się złączą. Na koniec dołóż do masy dodatki. Dzięki temu zrobisz wilgotne ciasto marchewkowe o bogatym smaku.
Jeśli chcesz urozmaicić smak klasycznego ciasta marchewkowego, możesz dodać do niego owoce. Dobrze będzie smakować pokrojony ananas – świeży albo z puszki. Wystarczy około 80 gramów. Możesz też drobno pokroić jabłko, które będzie wyczuwalne w cieście i doskonale łączyć się ze smakiem słodkiej marchewki. Wmieszaj je delikatnie na koniec do całej masy.
Do sprawdzonego przepisu na ciasto marchewkowe, możesz dodać również inne dodatki. Dzięki temu w twojej kuchni pojawi się zupełnie nowy wypiek, ale nie będziesz rezygnować z podstawowej receptury, która zawsze się udaje. Świetnie pasują tu suszone owoce – rodzynki, żurawina, posiekane morele i figi. Ciasto zyska wtedy ciekawą strukturę i odrobinę kwaskowego przełamania. Przed dodaniem warto je namoczyć w gorącej wodzie lub soku (a nawet w niewielkiej ilości rumu), aby nie chłonęły wilgoci z ciasta.
Kiedy już zrobisz puszyste ciasto marchewkowe, możesz je udekorować na kilka sposobów. Najprostszym sposobem jest oprószenie go cukrem pudrem, ale nie jest to jedyne rozwiązanie. Doskonale sprawdzi się lukier przygotowany z cukru pudru i wody. Możesz też dodać odrobiny soku z cytryny, który doda orzeźwiającego i owocowego smaku. Zamiast klasycznego lukru, warto też przygotować polewę z serka śmietankowego, masła i cukru pudru. Taki akcent doskonale pasuje do smaku marchewki, a nawet może służyć do przełożenia ciasta po przekrojeniu.
Jako uzupełnienie dekoracji warto sięgnąć po posiekane orzechy włoskie, prażone płatki migdałów lub wiórki kokosowe – świetnie podkreślają smak i dodają chrupkości. Ciekawym akcentem mogą być także plasterki kandyzowanej marchewki, cienkie paseczki skórki pomarańczowej albo ozdoby z masy cukrowej w kształcie mini marchewek.
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 510
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 124
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 510
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 124
Składniki
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
Jajka ubijamy na puszystą masę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie olej.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika.
Suche składniki dodajemy stopniowo do mokrych składników. Całość mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Na koniec dodajemy startą marchewkę i zmielone orzechy włoskie.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Surowe ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Przestudzone ciasto dekorujemy serkiem śmietankowym i posiekanymi orzechami.