Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym będzie wspaniałym zwieńczeniem każdego dnia w postaci podwieczorku.
Dzisiaj proponuję deserek z pomarańczy w pysznym sosie karmelowym z dodatkiem...
Odsłon: 71
Dzisiaj proponuję deserek z pomarańczy w pysznym sosie karmelowym z dodatkiem...
Odsłon: 71
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach i wymieszaj ją z oboma rodzajami cukru i jajkami. Dodaj olej, jogurt i miód. Miksuj na średnich obrotach do całkowitego połączenia.
Dodawaj mąkę w dwóch partiach, dobrze mieszając po każdej z nich. Nie mieszaj zbyt długo, tylko do połączenia.
Dwie foremki o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozdziel ciasto równomiernie między obie i wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz spody przez ok. 30 minut, do suchego patyczka. Ostudź je i wyjmij.
Przygotuj krem. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.
Dodawaj po łyżce serka śmietankowego, cały czas mieszając. Na koniec wlej sok z cytryny oraz wanilię.
Złóż ciasto. Jeden blat ciasta połóż na paterze. Posmaruj go cienką warstwą przygotowanego kremu i przykryj go drugim blatem.
Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu ciasta. Całość posyp siekanymi orzechami.
Ciasto marchewkowe z kremem włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.