Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, delikatne i wilgotne ciasto marchewkowe z masą kokosową na bazie serków homogenizowanych. To deser, który rozpływa się w ustach i cudownie rozpieszcza kubki smakowe. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie smakuje w towarzystwie cappuccino, latte lub kakao. Gorąco polecam :)
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 312
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104586
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 353
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9097
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 312
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104586
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 353
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9097
Składniki
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą i puszystą masę, a następnie dolewamy stopniowo olej. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę, mus owocowy oraz wiórki kokosowe i dokładnie wszystko mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół). Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto studzimy i przystępujemy do przygotowania masy kokosowej. Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy serek homogenizowany oraz aromat kokosowy i miksujemy na małych obrotach na jednolitą i puszystą masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Ostudzone ciasto przekrajamy na pół. Na spód wykładamy 3/4 masy kokosowej, równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch cienko smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.