Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, delikatne i wilgotne ciasto marchewkowe z masą kokosową na bazie serków homogenizowanych. To deser, który rozpływa się w ustach i cudownie rozpieszcza kubki smakowe. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie smakuje w towarzystwie cappuccino, latte lub kakao. Gorąco polecam :)
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 754
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 54
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1558
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 309
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 754
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 54
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1558
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 309
Składniki
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą i puszystą masę, a następnie dolewamy stopniowo olej. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę, mus owocowy oraz wiórki kokosowe i dokładnie wszystko mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół). Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto studzimy i przystępujemy do przygotowania masy kokosowej. Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy serek homogenizowany oraz aromat kokosowy i miksujemy na małych obrotach na jednolitą i puszystą masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Ostudzone ciasto przekrajamy na pół. Na spód wykładamy 3/4 masy kokosowej, równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch cienko smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.