Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ucierane dwukolorowe, czarno - białe. Ciasto zrobione na oleju, już samo w sobie wilgotne, więc nie potrzebujące żadnych kremów czy galaretek. Ciasto marmurkowe dobrze znane ale niekoniecznie w zestawieniu z owocami.
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 47
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 103
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 68
Dzisiaj krokiety postne przygotowane z kiszoną kapustą i grzybami suszonymi....
Odsłon: 53
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 47
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 103
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 68
Dzisiaj krokiety postne przygotowane z kiszoną kapustą i grzybami suszonymi....
Odsłon: 53
Składniki
Jajka i olej do przygotowania ciasta wyjęłam sobie wcześniej aby osiągnęły temperaturę pokojową. Łodygi rabarbaru bez liści umyłam i osuszyłam. Te starsze i grubsze obrałam. Wszystkie pokroiłam na kawałki ok. 2-3cm długości. Rabarbar przełożyłam do miski i zasypałam go ok. 2-3 łyżkami cukru. Zamieszałam i odstawiłam na około godzinę. Jajka wybiłam do miski. Wsypałam do nich cukier waniliowy i 3/4 szklanki cukru kryształu i ucierałam mikserem do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania, dolałam do jajek olej. W oddzielnej misce przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawałam powoli do utartych jajek miksując na niskich obrotach miksera. Można też wmieszać ją łyżką. Na koniec do ciasta dodałam olejek śmietankowy i wymieszałam jeszcze raz. Uzyskane ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Do jednej części dodałam czubatą łyżeczkę gorzkiego kakao i wymieszałam dokładnie. Tortownicę kwadratową o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładałam na przemian po łyżce ciasto jasne i ciemne aż do skończenia obydwu. Na wierzchu ciasta poukładałam kawałki rabarbaru. Ciasto piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam już poza piekarnikiem na metalowej kratce nakryte ściereczką bawełnianą. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.