Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym lime curd. To ciasto jest pyszne i orzeźwiające - idealne na ciepłe dni.
Blaszka 22x24cm
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 469
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 146
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 186
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 898
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 348
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 469
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 146
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 186
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 898
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 348
Składniki
Zaczniemy od lime curd. Krem można przygotować dzień lub kilka dni wcześniej i pozostawić w lodówce do przygotowania ciasta. Z tego przepisu wychodzić ilość spokojnie wystarczająca do ciasta. https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-lime-curd-slodko-kwasny-sos-z-limonek,2039478,sprytnachochla.html
Biszkopt piekłam na blaszce 22x24cm. Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białą, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i matchą. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Przygotowujemy nasączenie - mieszamy pół szklanki przegotowanej wody, sok z limonki i cukier.
Następnie przygotowujemy krem śmietankowy. Limonkę sparzamy i szorujemy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy śmietanka będzie już ubita, dodajemy porcjami mascarpone, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Kiedy masa mocno zgęstnieje dodajemy sok i skórkę z limonki i chwilę miksujemy.
Po ostudzeniu biszkoptu kroimy go na pół. Dolną część wkładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Polewamy połową nasączenia. Smarujemy 4-5 łyżkami lime curd. Na to rozkładamy 3/4 masy śmietankowej. Na to układamy drugą połowę biszkoptu, nasączamy. Wykładamy pozostały krem śmietankowy. Górę dekorujemy lime curd - ja zrobiłam paski kremu wzdłuż i w poprzek i całość rozprowadziłam łyżeczką. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Podajemy schłodzone.