Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto migdalowe to jedeno z najpopularniejszych ciast na Majorce. Migdaly z Majorki sa nie tylko wysokiej jakosci i zawieraja wiele zdrowych skladników, ale i wyrózniaja sie doskonalym smakiem. Ciasto migdalowe jest nie tylko bardzo smaczne, ale i bezglutenowe, gdyz jest pieczone bez maki i proszku do pieczenia. Make zastepuja mielone migdaly. Jego delikatna konsystencja i smak doskonale kombinuja sie z lodami migdalowymi.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5652
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 946
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33470
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5652
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 946
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33470
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Składniki
Lody migdałowe. Wlac do garnka mleko, dodac skórke cytryny, laski cynamon i cukier. Doprowadzic do wrzenia i odstawic. Najlepiej przechowac przez cala noc w lodówce, wtedy mleko nabierze szczególnego aromatu. Nastepnego dnia mleko odcedzic, migdaly zmielic bardzo drobno i wymieszac z mlekiem. Mase wlac do plaskiej miski i wstawic na kilka godzin do zamrazalnika.
Ciasto migdałowe. Zmielic migdaly, zestrzec skórke z cytryny, przygotowac jajka - oddzielic zóltka od bialek, ubic piane z bialek i zetrzec zóltka z cukrem.
Do zóltek dodac starta skórke z cytryny, cynamon i migdaly. Wszystko wymieszac i na koniec dodac piane z bialek. Ciasto wlozyc do natluszczonej foremki i piec w temp. 170° C ok. 35 min. Ostudzic i posypac cukrem pudrem.
Ciasto podawac z lodami migdalowymi. Lody maja konsystencje sorbetu i doskonale komponuja sie z ciastem.