Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym chętnie się zajadają. Mleczna Kanapka to deser prosty w przygotowaniu i z podstawowych składników. Wypróbuj przepis na słodką przekąskę i zabierz ją na wakacyjny piknik.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 1603
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1736
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 1603
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1736
Składniki
Przygotowania rozpocznij od zrobienia kakaowego biszkoptu. Pamiętaj, aby jajka wyjąć wcześniej - powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej też piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wyjmij prostokątną formę do ciast i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przemieszaj do połączenia składników i odstaw. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno i potem, stopniowo dosypując cukier, cały czas miksuj. Następnie, pojedynczo, dodawaj żółtka - również cały czas ubijając. Odstaw mikser i powoli wlej olej. Przez sitko wsyp mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia. Bardzo delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką, aż do połączenia się składników. Uważaj, żeby ciasto nie osiadło.
Następnie przełóż powoli ciasto do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, a następnie wyłóż w ciepłe miejsce i odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie chłodny, przetnij wzdłuż na dwa równe blaty.
Teraz przygotuj mleczny krem. Masło wyjmij na tyle wcześnie, aby zdążyło się ocieplić do temperatury pokojowej (pokrój je na mniejsze kawałki, to szybciej się ogrzeje). Mleko podgrzej z cukrem, tak, aby całkowicie się rozpuścił i następnie ostudź. Gdy masło będzie już miękkie, ubij je mikserem. Naprzemiennie dodawaj do niego stopniowo ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Pamiętaj, aby cały czas ubijać masę do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
Użytą wcześniej blachę ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż dolny biszkopt i skrop go połową ostudzonej herbaty lub kawy. Następnie przełóż cały mleczny krem na spód i wyrównaj. Przykryj tę warstwę drugim biszkoptem i nasącz go pozostałą częścią herbaty/kawy.
Jeśli chcesz, aby Mleczna Kanapka miała na wierzchu polewę czekoladową, czekoladę połam na kostki i wrzuć do garnka. Dodaj olej i podgrzej na małym palniku, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Polej wierzch ciasta, starając się stworzyć równomierną warstwę. Polewa nie jest jednak obowiązkowa - ciasto możesz podać bez niej, za to z dodatkiem świeżych owoców, np. malin czy borówek.
Ciasto Mleczna Kanapka przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce. Smacznego!