Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzy ci się ciasto mocno czekoladowe i wilgotne niczym amerykańskie brownie? Upieczesz takie według poniższego przepisu. Pamiętaj jednak, że „diabeł tkwi w szczegółach”. Kup dobrej jakości czekoladę, z zawartością co najmniej 60% kakao. Nie używaj miksera! Wszystkie składniki mieszaj ręcznie (np. rózgą cukierniczą), by ich nie napowietrzyć. Nie zniechęcaj się, jeśli ciasto nie uda ci się za pierwszym razem. Za drugim spróbuj piec dłużej lub krócej albo w innej temperaturze – efekt w znacznej mierze zależy od specyfiki piekarnika.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 38
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6799
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 243
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 188
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 448
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 38
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6799
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 243
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 188
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 448
Składniki
Połam czekoladę, a masło pokrój w kostkę. Włóż oba składniki do rondelka i roztop na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając.
W osobnym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem muscovado – do rozpuszczenia się cukru. Rozbij jednak dokładnie cukier w masie jajecznej, by nie zostały grudki.
Połącz masę czekoladową z masą jajeczną. Przesiej do niej mąkę i sodę. Wymieszaj do połączenia składników
Natłuść i oprósz bułką tartą formę o wymiarach około 22x22 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut. Do tego czasu wierzch brownie powinien zacząć pękać, a środek lekko stężeć. Sprawdź patyczkiem, czy nie jest płynny. Jeśli będzie, piecz jeszcze przez chwilę.
Ciasto czekoladowe jest bardzo smaczne świeże, ale znacznie lepsze na drugi dzień po upieczeniu. Z każdym dniem nabiera charakteru.