Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto mrowisko to deser bardzo popularny w krajach byłego bloku komunistycznego. Dzisiaj może być podane z dodatkiem gotowego kajmaku – kiedyś trzeba było go zrobić samemu. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo słodkie, o ciekawej konsystencji. Ciasto znane jest także jako Muraveinik i był dawniej obowiązkową pozycją na każdych dziecięcych urodzinach.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1825
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8389
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253719
Polecam.
Odsłon: 1482
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1825
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8389
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253719
Polecam.
Odsłon: 1482
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj miękkie masło i wmieszaj je w proszek widelcem. Następnie dodaj śmietanę i dobrze wyrób do połączenia składników.
W osobnej miseczce wymieszaj ocet z sodą. Dodaj do ciasta i mieszaj do całkowitego połączenia. Wstaw masę na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto uformuj w długie paski, używając maszynki do mielenia mięsa lub robienia spaghetti. Możesz też użyć rękawa cukierniczego, ale będzie to bardzo długotrwałe.
Paseczki ciasta rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Upiecz je w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 10 minut.
Po wyjęciu pasków z piekarnika, przykryj je lnianą ściereczką i roztłucz w dość duże okruchy za pomocą tłuczka do mięsa lub rączki dużego noża.
Przygotuj krem. Utrzyj miękkie masło na puch. Dodawaj po łyżce kajmaku. Na koniec dodaj pokruszone ciasto i wszystko dokładnie wymieszaj.
Uformuj na talerzu lub paterze kopiec. Jeśli masa jest zbyt rzadka, włóż ją na 10 minut do lodówki.
Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią wierzch ciasta. Ciasto mrowisko podawaj po schłodzeniu w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.
Smak ciasta możesz urozmaicić, dodając do masy posiekane, suszone owoce, orzechy lub kandyzowane skórki cytrusów.