Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie się prezentuje, a przy tym cudownie smakuje. Efektowne ciasto na Boże Narodzenie, które zrobi furorę na świątecznym stole. Przepis jest banalnie prosty - wystarczy upiec wysoki biszkopt z korzenną nutą, nasączyć go cytrusowym ponczem i przełożyć go gęstym kremem na bazie białej czekolady, słodkiej śmietanki i serka mascarpone.
mikser, tortownica o średnicy 20 cm
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8573
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 579
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8573
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 579
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek. Białka razem z cukrem ubij na sztywną pianę. W trakcie miksowania dodaj do ubitej piany 4 łyżki zimnej wody. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku. Miksuj do połączenia.
Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną.
Do ubitych białek z cukrem dodawaj stopniowo przesiane suche składniki. Ciasto mieszaj delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Biszkopt korzenny piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Wystudzony biszkopt wyciągnij z formy i podziel na trzy równej wysokości blaty ciasta.
Przygotuj poncz - wszystkie składniki połącz w misce - sok z cytryny, pomarańczy wodę i cukier. Gotowym ponczem nasącz blaty biszkoptu.
Przygotuj krem do przełożenia ciasta na święta. Białą czekoladę połam w kostki i przełóż do miseczki. Czekoladę zalej połową słodkiej śmietanki. Miskę wstaw na 20 sekund do kuchenki mikrofalowej. Podgrzane składniki wymieszaj (czekolada powinna całkowicie się rozpuścić). Rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką wstaw do lodówki do schłodzenia.
Schłodzoną śmietankę, schłodzoną śmietankę z czekoladą i serek mascarpone przełóż do miski. Dodaj cukier puder i szczyptę soli. Składniki ubij mikserem na gęsty, puszysty krem.
Nasączone blaty biszkoptu przełóż białym kremem. Ciasto udekoruj wedle uznania.
Gotowe ciasto na Boże Narodzenie wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy biszkopt z kremem idealnie się połączą.