Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nowy Rok niesie w sobie chęć otwarcia na innowacje i spróbowania czegoś nowego. Dlatego zachęcamy do skosztowania wspaniałego ciasta noworocznego z pyszną nutą bananów i kokosa. Sukces gwarantowany!
Forma do pieczenia 22x22 cm
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20041
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 541
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 640
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7077
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20041
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 541
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 640
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7077
Składniki
Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw. Sparz cytrynę i wyszoruj z zewnątrz, a następnie otrzyj skórkę (bez białych części, które są gorzkie). Utrzyj miękkie masło z cukrem na gładką masę, po czym dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej. Gdy masa będzie jednorodna, zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mąkę. Na koniec dorzuć cytrynową skórkę. Ciasto powinno wyjść dość gęste. Wyłóż ciasto do formy (22x22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadź.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Obierz banany i rozgnieć widelcem, następnie połącz z rozpuszczoną czekoladą, dokładnie wymieszaj. Następnie wylej na ciasto.
Do garnka wrzuć wiórki, zalej mlekiem kokosowym i podgrzewaj około 15 minut (mieszając), aż wiórki wchłoną płyn. Powstałą masę wyłóż na bananowo-czekoladową warstwę.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 20-25 minut, aż góra ciasta zacznie się rumienić. Po upieczeniu wystudź ciasto i schładzaj w lodówce.