Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ukrywam, że ciasta Siostry Anastazji za każdym razem kradną moje serce. Tak było i tym razem ;-)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4410
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11982
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5614
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4410
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11982
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5614
Składniki
Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (25/35 cm.). Piec w temp. 180*C przez ok. 30 min. Ciasto miodowe: Margarynę pokroić i posiekać z mąką, dodać dobrze roztrzepane jajka z cukrem, sodę, miód. Zarobić. Jeżeli ciasto jest za suche, można dodać żółtko. Podzielić na 2 części.
Masa orzechowa: Wszystkie składniki wymieszać i podgrzać do temperatury wrzenia. Ciasto miodowe rozwałkować i wyłożyć do 2 blaszek. Na powierzchni jednego rozprowadzić masę orzechową i upiec oba ciasta w temp. 180*C przez ok. 30 min. Masa kawowo - orzechowa: Gorącym mlekiem zalać orzechy. Wymieszać. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzone orzechy i kawę. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie: Ciasto miodowe z masą orzechową - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - 1/2 masy - ciasto miodowe bez orzechów - polewa