Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do przygotowania ciasto, które bez wyrzutów sumienia możecie zjeść na śniadanie.
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 70
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 55
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 161
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 70
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 55
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 161
Składniki
Płatki, orzechy i daktyle rozdrobnić blenderem. Powinny mieć grubość mąki razowej.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
Żółtka oddzielić od białek.
Do rozdrobnionych płatków z orzechami i daktylami dodać sól, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.
Następnie dodać żółtka i wymieszać.
Dodać jabłka i wymieszać raz jeszcze. Ciasto powinno być lepkie, ale nie zwarte.
Białka ubić na pianę i połączyć z resztą ciasta z poprzedniego etapu.
Masę przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm.
Ciasto piec 45 minut w temperaturze około 190 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu odstawić na około 30 minut, ciasto oddzielić nożem od brzegu tortownicy, wyjąć i przełożyć je delikatnie na paterę.
Po przestudzeniu można je posypać cukrem pudrem.