Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Pajączek będzie prawdziwą gratką dla miłośników orzechów laskowych. Całość jest połączona aksamitnym kremem z żółtek i masła. Efektowna jest też dekoracja!
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 46
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 348
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 72
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 135
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 183
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 46
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 348
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 72
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 135
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 183
Składniki
Przygotuj ciasto. Możesz wykorzystać gotowe zmielone orzechy lub samodzielnie je przygotować, najpierw podpiekając je w piekarniku przez kilka minut, a następnie potrzeć je, obierając ze skórki. Rozdrobnij je w robocie kuchennym.
Mielone orzechy wymieszaj z cukrem.
W osobnej misce ubij białka na sztywno przez 2-3 minuty. Stopniowo dodawaj cukier i ponownie ubijaj do uzyskania sztywności.
Delikatnie wmieszaj suche składniki za pomocą drewnianej szpatułki.
Na papierze pergaminowym narysuj trzy koła o średnicy 20 cm. Masę rozdziel równomiernie między okręgi i wypełnij nią narysowane kształty.
Wstaw blaty do pieca nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut do zrumienienia.
Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj krem. Żaroodporną miskę postaw na garnku z wodą nastawioną do zagotowania. Ubij żółtka z cukrem, a następnie mieszaj na ogniu przez 15 minut. Zdejmij i ostudź.
W misce utrzyj masło na puch. Dodaj masę żółtkową w kilku partiach, cały czas mieszając. Na koniec dodaj mielone orzechy.
Złóż ciasto. W głębokim, okrągłym naczyniu o średnicy nieco większej niż 20 cm kładź na przemian blaty ciasta i krem z żółtek. Na wierzchu powinien znajdować się krem. Wstaw całość do lodówki na ok. godzinę.
Przygotuj polewę. W miseczce rozpuść czekoladę z dodatkiem drugiej łyżeczki oleju. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Płynną czekoladę nanieś na wierzch ciasta, kreśląc 10-12 okręgów. Zanim zastygnie, wykałaczką nakreśl linie idące od środka ciasta na zewnątrz, na przemian z liniami idącymi w drugą stronę: od zewnątrz do środka.
Na brzegach ciasta rozsyp podprażone płatki migdałowe.
Ciasto Pajączek wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Podawaj na zimno.