Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto lekkie jak chmurka.
Tortownica 24 cm
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 786
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 91
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 786
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 91
Składniki
BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 20 min. Po wystudzeniu z biszkoptu zdjąć skórkę.
PIANKA 3 łyżeczki żelatyny zalać niewielką ilością zimnej wody (ok. 50 ml). Ostawić na kilka minut, aż żelatyny pochłonie wodę. Następnie szklankę żelatyną umieścić w kąpieli wodnej, aby się podgrzała i rozpuściła. Schłodzone mleko zagęszczone ubić. Do ubitego mleka dodać 3 łyżeczki cukru pudru i 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i jeszcze chwilę miksować. Gdy żelatyna jest rozpuszczona, dodać do nie 2 łyżeczki ubitej pianki. Dokładnie wymieszać. Włączyć obroty miksera na najwyższe i strumieniem wlewać żelatynę. Po zmiksowaniu, piankę wylać na biszkopt. Włożyć ciasto do lodówki. Gdy pianka zastygnie zetrzeć na wierzch kilka kostek czekolady.