Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowite ciasto, które zaskoczy twoich gości dopiero po jego pokrojeniu. Pierwsza Gwiazdka wygląda na bardzo skomplikowany wypiek, jednak jej przygotowanie jest niezwykle proste. Do wykonania tego ciasta potrzebujesz upiec ciemny i jasny biszkopt. Resztki, które pozostaną po wykrojeniu gwiazdy możesz pokruszyć, połączyć z rozpuszczoną czekoladą i dżemem, obtoczyć w mielonych orzechach i włożyć do bibułek. Otrzymasz pyszne świąteczne trufle i niczego nie zmarnujesz.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2492
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 108
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 176
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 742
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2492
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 108
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 176
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 742
Składniki
Najpierw wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by były w temperaturze pokojowej. Zacznij od wykonania ciasta ciemnego (możesz go upiec nawet dzień wcześniej). Rozpuść margarynę lub masło i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Utrzyj jajko z cukrem i miodem na puszysty krem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj na zmianę rozpuszczone masło, sypką mieszankę i kefir. Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednorodnego ciasta. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę (25 × 35 cm), wylej ciasto, wyrównaj i piecz w 180°C około 30 minut. Następnie porządnie schłodź ciasto i za pomocą metalowej foremki do ciastek wykrój z biszkopta gwiazdki. Możesz to też zrobić nożem, ale będzie zdecydowanie trudniej. Resztki ciasta możesz pokruszyć i zostawić do dalszego wykorzystania.
Zajmij się jasnym ciastem. Ponownie rozpuść masło lub margarynę i ostudź. Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj skórkę z cytryny, wlej ostudzone, płynne masło i mieszaj na wolnych obrotach miksera. Następnie dodawaj partiami mąkę, na zmianę z mlekiem, a na końcu sok z cytryny. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
Dno foremki keksówki (ok. 12 × 35 cm) lub podłużnego prodiża wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Następnie wlej kilka łyżek białego ciasta i wyrównaj. Wzdłuż foremki ciasno układaj gwiazdki, jedna przy drugiej, stabilizując ramiona gwiazdy w surowym cieście. Po czym bardzo powoli wlewaj resztę jasnego ciasta, by nie popsuć konstrukcji z ciemnego biszkopta. Wyrównaj powierzchnię i ostrożnie włóż foremkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 45 minut. Po upieczeniu, wystudź, wyjmij z formy i oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.