Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lepszego ciasta nie jadłam. Jeśli lubicie cytrusy to jest to ciato dla was. W domu podczas gotowania i pieczenia pachniało nieziemsko.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 124
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 57
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 114
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 124
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 57
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 114
Składniki
Umyte pomarańcze gotowałam 70 minut w wodzie na małym ogniu ( uwaga przepisy mówią o 4 krotnym zmienianiu wody i gotowaniu każdorazowo jeśli pomarańcze były pryskane). Ugotowane pomarańcze pokroiłam na kawałki, oczyściłam z pestek i zmiksowałam, wystudziłam, aż były zimne. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam połowę cukru do piany. Resztę wsypałam do żółtek i miksowałam na puszysty kogel mogel. Następnie do żółtek dodałam pure pomarańczowe, proszek do pieczenia i mielone migdały. Pod koniec wrzuciłam żurawinę. Teraz bez użycia miksera samą szpatułką dodawałam w małej ilości pianę z białek. Całość przełożyłam do wysmarowanej tortownicy i oproszonej mielonym lnem. Piekłam 80 - 90 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu ciasta czekoladę pomarańczową rozpuściłam w kąpieli wodnej i udekorowałam żurawiną.