Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pochodzące z zapisków mojej Babci. Niewiele kosztuje, jest proste w wykonaniu a co najważniejsze delikatne w smaku i słodkie. Idealne do popołudniowej filiżanki kawy.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Ciasto Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno (cukier sypiemy partiami). Dodajemy żółtka, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec bardzo ciepłe mleko. Miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na 3 części - do jednej dodajemy 3 łyżki kakao. Pierwszą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 min. Następnie pieczemy pozostałe dwa placki - biały i ciemny.
Masa z kaszy manny Zagotowujemy mleko z 3 łyżkami kaszy manny i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minut, cały czas mieszając (aż nasza masa zgęstnieje). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu miksujemy na gładko kaszę mannę z margaryną i cukrem pudrem. Kremem przekładamy placki - biały placek, masa z kaszy manny, ciemny placek, masa z kaszy manny, biały placek. Posypujemy cukrem pudrem i gorzką czekoladą.