Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaniak to aromatyczne ciasto piernikowe, które kryje w sobie marcepanową niespodziankę. Jest pyszne, efektowne i – wbrew pozorom – niezwykle łatwe w przygotowaniu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2369
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1501
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3651
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1382
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2369
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1501
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3651
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1382
Składniki
Przygotuj masę marcepanową. Zmiel migdały w malakserze na gładką masę. Dodaj do nich cukier puder i Amaretto. Ponownie zmiksuj. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj więcej alkoholu (albo zwykłej wody). Jeśli nazbyt kleista – dodaj nieco więcej migdałów. Z gotowej masy uformuj kulę lub rulon. Owiń go folią spożywczą i włóż do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Podgrzej w rondelku (na wolnym ogniu) masło i cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj miód i przyprawę piernikową. Podgrzewaj masę przez chwilę, co pewien czas ją mieszając. Zdejmij rondelek z palnika i odstaw do przestudzenia.
Energicznie wymieszaj w misce mleko i jajka (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej). Połącz z przestudzoną masą z rondelka. Dodaj mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj całość – tylko do połączenia składników.
Natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą formę o wymiarach około 20x20 cm. Przelej do niej połowę ciasta. Wyjmij z lodówki masę marcepanową. Podziel ją na porcje wielkości orzechów włoskich. Rozłóż je równomiernie na powierzchni ciasta i zalej jego drugą połową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Gdy upieczone ciasto całkowicie wystygnie, roztop w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną. Wymieszaj na jednolitą masę. Poczekaj aż trochę stężeje i rozprowadź równomiernie szpatułką na powierzchni ciasta. Wstaw je na godzinę do lodówki.