Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na puszek. Puszysty, mięciutki biszkopt i delikatna, lekko piankowa masa. Dlatego taka nazwa :) Tak mi się skojarzyło, bo ciasto jest naprawdę puszyste i delikatne.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326385
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12072
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16807
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5480
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326385
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12072
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16807
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5480
Składniki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Najlepiej łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować margaryną. Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika rzucić tortownicą o blat, lub podłogę. Ja rzucam o blat. Wcześniej układam na nim złożony ręcznik, żeby nie zniszczyć blatu.
Przestudzony biszkopt, przekroić na dwie części. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Zostawić do przestudzenia. (Miałam galaretkę na 375 ml wody. Jeśli macie tradycyjną na 500 ml.wody, to polecam rozpuść w szklance wody.) Śmietankę ubić na gęsty krem. Dodać serki i zmiksować. Na koniec, wlać przestudzoną tężejącą galaretkę, cały czas miksując. (Wlałam galaretkę, kiedy zaczęła się robić gęsta. Była jeszcze płynna.) Po dodaniu całej galaretki jeszcze chwilę miksować
Większą część masy, wyłożyć na jeden blat biszkoptu. (Małą część zostawić na wierzch, wystarczy dwie, trzy łyżki, tak żeby rozsmarować jak polewę). Na krem wyłożyć owoce. Przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Wyrównać powierzchnię. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, kilka godzin. Najlepiej całą noc.