Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowy krem przełamany delikatnie słonym smakiem krakersów – dla wielu osób brzmi to nieco szokująco, ale w rzeczywistości jest zaskakująco dobre. Wypróbuj nasz przepis na ciasto Raffaello i daj się zaskoczyć temu nietypowemu połączeniu smaków.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21620
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21620
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Składniki
Do szklanki z wrzątkiem wsyp łyżkę żelatyny i mieszaj całość tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Polecamy użyć ręcznego spieniacza do mleka – żelatyna rozpuści się dużo szybciej niż podczas mieszania łyżką. Płyn odstaw do całkowitego przestudzenia.
W misce umieść śmietanę, serek, cukier oraz mleko w proszku. Zmiksuj krótko mikserem na niskich obrotach. Wymieszaną masę włóż do lodówki na pół godziny, a następnie ubij mikserem na najwyższych obrotach. Gdy krem zrobi się jasny i puszysty, wyłącz mikser i wsyp 100 g wiórki kokosowe (najlepiej drobne) i dodaj zimną rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj wszystko dokładnie mikserem (średnie obroty).
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż krakersy tak, by wypełniły całe dno.
Na tak rozłożone krakersy wyłóż ⅓ część tężejącego kremu. Delikatnie rozsmaruj, a następnie wyłóż na niego krakersy, a następnie posmaruj kolejną częścią kremu. Następnie ułóż ostatnią już warstwę krakersów i posmaruj je resztą kremu. Resztę wiórków kokosowych zmieszaj z płatkami migdałów i posyp nimi wierzch ciasta. Ciasto Raffaello odstaw do lodówki aż do całkowitego stężenia kremu.